Kawan2 kite...!

Friday, August 14, 2009

Frustrated on My Wedding Planning

sungguh sedih dan terkilan. kdg2 aku rasa bangsa lain lebih memahami aku dari bangsa sendiri. niat aku yg baik nk tlg maju kan bisnes org melayu tlh disalah gunekan. bkn nye aku xpernah kenal dia, bkn nye org lain...anak kepada kwn mak aku jugak. hairan sungguh knp dia b'kira gila..mungkin sbb tu la bisnes org melayu ni payah nk maju...
hmm...begini ceritanya.. utk majlis aku nnt...aku dh tempah pakej andaman dari 1butik (dekat area2 sentul la jugak) dan pengusaha dia, of cos melayu laaa (org kelantan). pakej yg aku amek tu simple je tp it cost me near 3k.. aku dpt baju, andam, pelamin tu je. bg aku xpe laa...redha je la sbb nk tlg org melayu. bila abg aku pn nk tmbah 1lagi pelamin utk dia (awal2 nye igt nk buat 1pelamin je - t'pengaruh dgn pengusaha butik tu la) sbb abg aku rasa kalo 1pelamin akan kelam kabut nnt & istilah gilir2 tu xsesuai dipraktikkan. so aku pn bwk la dia g butik pengantin si akak ni yg terletak kt sentul, so dekat la jgk dgn umah aku. muke abg aku sepjg kt butik tu xsenyum langsung. masam je, tmbah2 bila perbincangan ant kami dgn si akak tu sebijik mcm dia xknl kitorang langsung dan aku amat pasti skali dia xleh tolak ansur sbb duit deposit rm500 aku dh ada dlm genggaman dia (nyesal sungguh aku termakan ckp dia suh byr siap2). muke abg aku yg masam tu sbb dia ckp pelamin kt butik tu smua outdated dan 1patern,cume berlainan kaler.

ni antara cth pelamin dia laa....

aku cuba la nk ubah sket design tu bg sesuatu yg baru....nk tukar kerusi la kn..tgk la kerusi tu, xberseri langsung utk pengantin. pastu aku tunjuk la stail kerusi sekarang kt si akak tu... lahanat lahabau teruk gak la dia tu...suh aku tmbah harga kerusi tu. serius tensen. kalo camtu baik aku beli je kerusi tu utk umah baru aku nnt. ada ke patut ayat dia gini... "kalo nk krusi camtu nazira kne la tambah harga kerusi tu dlm pakej...sbb xde siapa dh nk pakai kerusi besar2 mcm tu".. gile ke ape..skrg ni smua dh pakai krusi ala2 mawi tu. kerusi punya hal aku saba kn diri lagi. duk teringat duit deposit yg dh bg kt dia. padahal knduri aku lama lagi....tp spt kne pukau aku byr kt dia awal2. jumlah yg byk lak tu. aku mintak dia tmbah la kerawang sket2 kt belakang pelamin bg tmbah seri kat pelamin tu. dia suh tmbah lg 400 utk kerawang tu je...dia ckp kesian kt budak2 dia nk angkat kerawang tu. adoi ai...aku pn xphm la knp dgn dia ni. aku pn diam je la. sehingga la aku balik umah & mmbuat mesyuarat t'gmpar adik beradik. abg aku mmg pangkah abis dgn butik tu...dan kitorg pn pg la jmpe wedding planner yg kitorg amek pakej fotografi (Davency Wedding Planner). kt dia la aku ngadu camne permasalahan kitorg. & dia dh bg solution yg sebaik2nya. selepas confirm dan pengesahan, aku cancel kn pakej yg aku amek pd si akak tu. dan aku masih lg untung dgn penuh kepuasan. hari ini, aku akan bawak famili aku ke Davency boutique & studio (kalo berkesempatan aku akan snap pic) dan berjumpa skali dgn designer baju dan pelamin aku. kepuasan jelas terpancar pada raut wajah abg aku dan me as well. tp tu laaa...rs sedih plak bila kitorg nk cancel booking kt si akak dari sentul tu, 500 tu burn terus. dia xbg walau separuh pun, nk tukar amek sehelai baju @ hiasan bilik tidur pn xbole. mmg la aku x halal kn...serius buta2 dia mkn 500 tu tanpa ada apa2 sumbangan. mungkin itu lah sbb nye perniagaan dia biasa2 je. sbb tu la ada di kalangan org melayu yg xsanggup nk tlg perniagaan org melayu. mklum saja lah, melayu pn suke mkn duit melayu. aku xckp smua tp sikap segelintir mcm ni la yg merosakkn segalanya.

so aku telah pun berhijrah utk menyerahkan segala persiapan majlis kpd planner yg baru. so majlis perkahwinan aku dan abg aku nnt akan di uruskan sepenuhnya oleh mr Lee dan designer yg sungguh hebat mr Daniel. hope they can make our dream come true.........

entry seterusnya aku akan ceritakan serba sedikit ttg wedding planner aku ni. & sememangnya aku suggest kn la bagi pasangan2 di area kl ni. heheeee

p/s.....kalo u all belum ambik pakej andaman lagi...let me introduce u to my wed planner. & 1more thing...jaga2 jgn sampai tersalah langkah mcm i. mujur sempat patah balik.. hehee


5 comments:

modusoperandi111209 said...

sian awak kan.. smoge sume urusan berjalan ngan lancar lepas nih..insyallah..;)

ciNDerella stRikEr said...

tq awak...tp kita dah settle kn plan b. walopon lama lagi...tp harus terus bergerak...

aj-saudagar-butik-cintaaliahgallery said...

Bukan nk membusukkan sesape...walaupun AJ sbg Pengusaha Vutik a.k.a Make up artiste,tp mmg ade mcm owg yg u cite tu.....memule AJ melangkah masuk dunia ni 3/4 tahun lepas,kite sbg owg melayu,nk minte tlg kat owg melayu,payah nk dapat!tp tak semua lerr...segelintir saje...
Alhamdulillah,sekarang,walaupun wat "IN HOUSE GALLERY" jer,name label AJ dah semakin dikenali.....& yg penting,AJ senantiase mengutamekan Pelanggan......
bagus u dah buat pilihan yg tepat!!!Lupekan jer Mak andam Sentul tu....biar die dgn dunia die!!!
Muahhhhhhhhhhh

ciNDerella stRikEr said...

btul tu aj. nad dh siap angkat kaki cabut. teruk betul

Anonymous said...

mak andam sentul 2 yg mane 1 ek??takot la plak...ni br plan nk usha slh 1 butik kat sentul tuh...