Kawan2 kite...!

Thursday, March 25, 2010

Chronological Event (Akad Nikah)

Hye smua.... salam 1 Malaysia (cewaahhh!)
Okies, Nad dh bersemangat balik nk menulis ni. Xde laa lama sgt menyepi kan... heheheee. Mengenai masalah yg penah Nad luahkan dlm entry yg lepas tu hanya laaa masalah luaran dlm perhubungan Nad & En. Hubby (kadang2 masih tersasul panggil En Tunang...hehehe) no No no... tidak sama sekali. Bkn masalah dlm perhubungan kami. Alhamdulillah....selepas berkahwin ni hubungan kami semakin tenang dan En Hubby pn semakin penyayang.....

Kami masih menumpang di rumah parent Nad. Maklum laaa....majlis resepsi di sebelah pihak laki2 belum diadakan lg. Selain drpd rumah masih belom bole di duduki....Developer masih work out for the CF. Tension okeh.... Tp xmau spoil the mood. Nad nk cite pasal perjalanan majlis yg Nad rancangkan.

Jom layan......!


13 Mac 2010. Jam 8pagi Nad dh kelam kabut mengemas bilik....walo dgn keluasan sederhana, Nad ttp mau kelihatan kemas & feel bilik pengantin tu mst ada. Heheh.... Time ni sgt relax dan perasaan tu sgt best krn xde celanya lg semua perancangan. Kemah dah di pasang.....msg reminder dan di hantar kpd adik andam (sbb dia ni muda lg, so xsesuai di panggil pak andam), fotographer (yg sgt sporting dan rajin mengajar Nad yg kekok beraksi dihadapan lensa kamera) dan juga DWP utk pasangkan pelamin. Lps dh baca reply sms dari meraka dan setelah selesai memastikan keadaan teratur, Nad terus pg mandi (lama2 sket biar bersih suci sebelum di ijabkabul) hehehee..... Nad xde rasa kelam kabut @ kalut (as sll nye Nad ni minah kalut sket..) hehee... Adik andam sampai dlm pkol 11.30 pg seperti yg dirancangkan bersama dgn fotographer. Best sbb diorg punctual & sgt berdikari (xsibuk2 kol Nad ty tmpat n tau je ape yg perlu di lakukan...xperlu Nad nk suruh itu & ini) mmbuatkan Nad sgt tenang disiapkan. Sambil2 makeup tu smpat juga laaa baca msg2 dr kwn2 yg ucap tahniah.... bertambah sng ati laaa sayeeee!! Tp agak sedey krn my buddy x kol & not even text me on that day. Tp xpe...my bestiest smua ada....dan yg paling best diorg tggu dari awal smpai end of d ceremony. Luv them..... heheee

tangan tu xlps dgn E72 kesayangan. huhuu

Tepat jam 2pm, Nad kol hp En Hubby (time tu masih tunang lg laaa...hikhik), adik yg answer then melaporkan yg diorg dah selesai solat zuhur (di surau tmpt pernikahan akan dijalankan & surprise nye abah Nad yg mengimam kn....waaahhh ABAH dah menaikkn semangat En Hubby utk akad dgn tenang nyeee) dan sedang menanti ketibaan BRIDE yg masih galak posing2 di rumah yg jaraknya sekangkang kera (xpasti kera jantan atau betina..hehehee) dari surau Al-Ikhwan. Nad xplan siapa yg akan bwk Nad ke surau (means terpikir...alaaa jln kaki pn bole @ drive sndiri laa), tp bagai di plan2 BMW 5s AR152 kepunyaan my only adik ipar (hubby adik Nad) dh menanti di hadapan pintu rumah. Bagai telah ditentukan oleh Allah...perjalanan teratur tanpa perlu Nad kelam kabut. My bestiest lain pula yg bertugas angkat hantaran n mengepit pula dijemput oleh ESTIMA WRP5003 milik abg ipar Nad. Sgt seronok krn smuanya spt dirancang. Kami sampai pn sedang molek dgn selesai keberangkatan jemaah yg lain pulang dari solat zuhur. Alhamdulillah....

Nad melangkah masuk ke dlm surau je (hampir2 nk langkah kaki kiri, tp dibetulkan oleh 1 of my besties...tq umi syg) mata hanya mencari mana abah & mak. Yess...abah dh ada dpn En Hubby & mak dh duduk ambil tempt dgn adikberadik yg lain. Nad usha keliling lg....videographer ada... Nad kire adik beradik...kakak, abg, abg tan, kak lin, kak nim, abg din, ot, amy, arip....okeh! Ngam...smua adik beradik Nad ada. Usha plak makcik2... Chaq, Mak Ngah, Mak Cik, Mak Ndak, Acu... Ngam juge... semua ada.... okeh...dada lapang! Ambil tempat duduk dan saat tu ,xterpikir plak siapa yg bawakan bantal nikah & siapa yg letak kn tempat nye...yg pasti Nad tgk En Hubby dh siap bersila atas bantal nikah tu. Lega lg! Tp, En Hubby sekali pn xpandang Nad tau. Eleehhh...takut neves la tu. hahahaa

Saat diijabkabulkan. Alhamdulillah SEKALI LAFAZ (jgn pk En Hubby gelojoh ye...ada trial dilakukan dahulu sblm akad) abah Nad sendiri yang menikahkan kami.

AKU TERIMA NIKAH NORLEY NADIRAH BINTI SHAARI DENGAN MAS KAHWINNYA SATU RIBU SATU RINGGIT TUNAI...... pjg btul dia sebut tunai. hehee


Alhamdulillah...selesai. Saat itu sah laa status Nad sebagai isteri En Hubby. Acara diteruskan dgn bacaan taklik, En Hubby solat sunat syukur, penyerahan wang mas kahwin (cantik gubahan makcik berbentuk bunga) dan acara membatalkan air sembahyang (Nad dpt rantai dan En Hubby dpt jam- actually dua2 En Hubby yg sponsor...hehehee)
Selesai smua acara di surau, rombongan dan semua tetamu dijemput hadir ke jamuan ringan di rumah Nad. Sampai je rumah Nad continue posing (tp kali ni ber2) dan turun mkn2 dgn tetamu dan keluarga mertua.

Doa krn segalanya lancar. Ameen!!


Khilaf majlis pernikahan : Nad terlupa nk salam ayah mertua lps majlis nikah & mmbuat kn beliau terkecil hati. Sbnr nye Nad xbiasa lagi dan masih xsedar yg wajib Nad menganggap dia spt abah Nad. Demi Allah Nad lupe sbnrnye dh wajib bg Nad mencium tgn ayah mertua memohon restu. Nad xsure nape bole lupe time tu. heheee.... Lps je En Hubby tegur khilaf Nad tu (which is pd majlis sanding) Nad terus cari ayah mertua dan salam mohon restu dan minta maaf. Terus senyum terukir di bibirnya. Org tua2 ni kne berlembut dan beralah...lembut laa hati mereka. Itu yg Nad pelajari.

Pose Klise' sepanjang Majlis Akad Nikah.

Begitu laa serba sedikit cerita kisah Majlis Pernikahan Irwan & Nadirah. TErima kasih kpd smua yg mmberi sokongan dan mengiringi kmi dgn doa.

P/S: Next....update utk Outdoor Session akan menyusul.

2 comments:

fikaryna said...

cantik la nad..nanti datang cni..bawak album tau..huhu..

ciNDerella stRikEr said...

album blom siap lg laa ryna. ada raw picture je. nnt nad mgkin dtg awal sket kt tepen. jumaat ni bole jmpe ryna x? nad stay kt flamington hotel. hehee