Kawan2 kite...!

Thursday, November 8, 2012

Apa masalah nye kalo BREASTFEED in Public????

Macam best je sebut.... BANGANG LA KO NI... tp...xmo la sebut. Xbaik laa. 
hehehe

 WEeeiiihh.... geram menyirap darah Nad bila baca entry 1 blog yg penulis dia ni laki-laki (of coz) and dgn selamba ckp wanita ni bangang.. Upss..wife dia jantina ape ek??

Isu yg di bentang kn adalah isu sensitif kaum2 ibu (spt jgk aku...walopon xdpt fully bf QQ smpai besar)...
  Apa Benefitnya Kau Dapat Breastfeed Mana-Mana Kau Suka? 

Lagi nk tanya...! Benefit nya anak kau xkan lapar sebab tunggu kau cari tempat tertutup n terlindung n sangat selesa nk utk tunggu nk BF. Bangga sebab di anugerahkan ALLAH kebolehan utk menyusu anak  & buat ape nk malu. 

Bukan nya kita sengaja tayang 'aset' tu utk tontonan umum. Yang kaum2 awak tu sibuk sangat nk focus 'aset' org tu sape suruh???? Yg tu x bangang ke?

Ok fine...Nad baca smpai abis entry tu dan baca jgk komen2 yg dilontarkan pembaca. Niat penulis tu mmg baik (kot!) nak suruh kaum2 ibu menyusu ni menutup aurat. Tp gaya bahasa menasihat ni kena la sesuai. Tambahan pula di tujukan kepada kaum2 berhati lembut ni. Kunun kata nya ibu2 yg pakai tudung je xdedah aurat nye ketika menyusu. Erm...aurat tu aspek yg luas kan. Bukan dedah 'aset' tu saja d kata kn bukak aurat. Pakai baju ketat2 ikut bentuk tubuh pon dedah aurat jgk. So, xsesuai la nk masukkan konteks aurat dgn Nursing In Public (NIP) ni.

Nasihat Nad...padam la entry yg akan menyakit kn ibu2 yg dikurniakan ALLAH rezeki utk menyusu kn anak ni. Pada rakan2 ibu...anggap laa cercaan dan hina ni dtg dari mereka yg kurang memahami nikmat kurniaan yg kita peroleh ni. Sbb tu laa kot ALLAH x bagi kaum 'tu' yg menyusu....kalo tidakk....alamat nye byk la bunyik jeritan dan pekikan baby2 yg kelaparan sbb xmau disusui d tempat awam. hehehehe... 

Nad xmalu pun NIP... bila dh terer xde hal laa nk selak mana2 pon.
Hubby pon xkisah. Siap tolong cover kn n check line clear lg tau...

*bukan nya aku berbogel. aku bagi anak MAKAN la weh*

p.s: basuh berak anak dlm bilik penyusuan???? UIH....bukan sink tu utk basuh botol susu ke? Mmg laa xsesuai utk basuh 'montot' baby. hehheee.... lawak la u ni.





3 comments:

yuyu jannah said...

yuyu bangga boleh NIP sbb rasa mcm yuyu la ibu yang paling comel sbb bf anak..hehe .tp kena pandai la cover, mungkin laki2 ni merujuk pd sesetengah ibu yang langsung x cover aset diorang tu. yuyu penah nmpk tau, selamber je sorang emak ni, keluarkan breast dia untuk bf anak, dh la free hair...org lalu lalang blh nmpk dgn jelas aset dia tu.. cuma mungkin cara laki tu menulis yang salah...

Dina Sallehudin said...

Nad, dina pun agak sakit hati membaca post si 'montot' tuuu haha. Bahasa yg digunakan... astaghfirullah, gambar2 yg dipamerkan... masyaAllah. hanya mampu kesian kat wife n anak dia sbb begitu pemikiran suami n bapa... Dina pun pernah NIP, but always always make sure 100% aurat x terdedah. And suami banyak membantu in fact dia menyokong. Yg lagi sedih tu siap ada yg ckp knapa nak keluar x reti nak pam susu masuk botol. Aduhai, itulah bila bercakap without knowledge. Nak handle EBM bukan senang. Tahan brapa lama aje kan. Nak angkut cooler bag, warmer sume ke? And some babies mmg x mau bottle feed. Haa camana tuu... Sedih sebenarnya bila post yg mcm ni dtg nya drp seorang lelaki Melayu, Muslim pulak tu... haihh...

akula aku said...

sy pun x kesah NIP.. hubby pun kena main peranan juga.geram juga bila yg sebuk wat entry tu xpenah n xboleh pun nak bf baby..tp sebuk nak duk mengata org yg bf kat public ni.. dia dulu minum susu lembu kot..