Kawan2 kite...!

Thursday, October 20, 2011

Berpantang.... selama 44hari.



Hello readers...

Alhamdulillah... akhirnya Nad tamat jgk tempoh berpantang selama 44hari. Xsangka cpt sungguh masa berlalu. Bby Qaira dah berusia 44hari jgk. Walopon hanya 44hari....azab menanti nya sgt laa seksa. Almaklum laa...Nad ni jenis lasak ke hulu ke hilir. Tiba2 sebulan lebih kena quarantine kt umah, xbole kluar sesuka hati. Even nk kluar sidai kain pon mak xbagi. Xmau kecik kn hati mak, Nad redha je la mengikut pantang larang yg d gariskan selama 44 hari.

Rutin Nad berpantang terbahagi kpd 2 fasa.
Fasa pertama dlm tempoh 30 hari. Nad berpantang dlm fasa pertama ni di rumah sendiri. Senang kalo kwn2 + sedara mara nk dtg menjenguk memandangkan ruang rumah Nad lebih luas. Dlm tempoh 30 hari tu, mak teman kn Nad & uruskan segala hal berpantang ni. Manja terlajak sbb lahirkan anak sulong, Nad yg rimas sbnr nye sbb smua nya d pantau dgn rapi. Tambahan plak ada dua kakak yg mmg banyak pantang larang nye. hehehee.... Tp mujur jgk diorg hari2 dtg jenguk Nad. Bole jgk tlg tgk2 + belek2 kan Qaira sementara Nad bertungku atau mkn.
Schedule harian bermula dari awal pagi. Bangun, susu kan Qaira...sementara tunggu mak didihkan air daun serai wangi mak petik je kt umah kakak + herba dari set NR. Ye... Nad diwajibkan mandi air didihan itu selama berpantang. Mujur la wangi, jd xde la muncung sgt muka bila nk mandi tu. hehehe... Lps mandi, kena spend 15minutes dpn infra red light....utk cpt kering kn luka d bwh itu. Yg ni teknik moden yg PUSRAWI ajar, Nad praktik seminggu je. Then, dh terbau daun mengkudu hangit....sbb mak dh sedia kn tungku utk Nad bertungku sendiri. Maklum laaa, Nad ambil khidmat tukang urut selama 3hari je. Lps 3hari, terpaksa la bertungku sndiri. Tungku turun temurun mmg laa berat + bau yg xbest. Demi mnjaga hati mak yg penat bakar tungku tu, Nad bertungku la dgn gigih smpai sebulan lebih. Lps bertungku, kena berbarut plak....then baru bole makan. Menu bfast feveret adalaha milo panas + biskut kering. Kadang2 baru mak buat cucur manis @ mkn roti. Tp Nad dh hepi sgt sbb Nad mmg suka mkn biskut cicah milo. Siblings Nad pon suka gak....tu yg 1 tin besar cpt je habis xsampai sebulan. Bkn org berpantang yg telan.....org yg dtg tgk pn suka gak. hehehehe....Tamat sesi pagi Nad bole relax2 tgk tv @ lyn si Qaira cumels. Lunch Nad hanya mkn ape yg d sediakan je. Lauk2 bosan dlm berpantang. Ikan haruan, ikan merah, dan segala jenis ikan yg sesuai + sayur sawi sahaja dibenarkan. Ayam & daging hanya bole makan selepas sebulan. Kesian kn....!
Masuk sesi petang.....selepas selang setiap 2jam menyusu kan Qaira. Mandi (kali ni xperlu guna air didihan) dan bertungku. Alasan mak....nk bg peranakan cpt kecut. So, tiada bantahan. Hehee... Kemudian minum petang & tunggu En Hubby balik kje. Mlm??? Tido laaa....dan terjaga setiap 2jam sbb Qaira minta susu. hehehee....
Dlm tempoh 30hari tu, segala urusan Qaira (mandi + change diapers) kecuali mkn, diuruskan oleh mak. Alasan nya....? Xharap lg utk Nad uruskan. Nad dlm tempoh pemulihan....

Masuk fasa ke2 sehingga 44hari. Mak ajak suh duk umah dia. Sbb dh 1bulan duk umah Nad + abah ada lg kt umah. So kna la pk pasal abah jgk. Xlarat abah nk berulang alik hari2. So, Nad & En Hubby pon bersetuju memandangkan mak bertegas nk pantau Nad sehingga tamat tempoh berpantang. Bila kt umah mak...baru laa Nad mula belajar uruskan anak. Segala hal Nad cuba sedaya mungkin uruskan sendiri. Mujur laa Qaira sgt behave....jaga mlm utk menyusu shj. Senang sungguh uruskan anak dara ibu sorang ni. hehehe....

Hari ni adalah hari ke 44...makna nya hari terakhir Nad berpantang scr rasmi nya. Esok Nad akan pindah balik ke rumah sendiri bersama En Hubby & bby Qaira. Mcm mn laa pengalaman menguruskan Qaira sendiri d rumah. Hopefully Nad manage to be supermak. Kehkehkeh..

Alamak....Qaira dh tidur nyenyak. So Nad nk on mode sleeping beauty la plak krg ni. Mcm2 dh plan utk rai kan keBEBASan ini. Ceewwaaahh..!!!

Kesayangan IBU & AYAH

Ps: Lps ni bole la rajin terjah blog2 mummies sambil tinggal jejak. Kt umah mak ni kena pantau sket penggunaan intenet. Xbole lebih masa. Hehehe... Daa

5 comments:

~~zaa~~ said...

cepatnya nad! rasa zaa baru je nad bersalin hehehe

ciNDerella stRikEr said...

tu la kn. sedar2 dh abis tempoh pantang. hehehee....

fikaryna said...

nad..jgn lupa wat stok susu..nanti naik keje x la terkejar2 cam ryna..hehe..

ciNDerella stRikEr said...

nad buat sket2 je baru ni... sbb Qaira sgt kerap menyusu. xsmpt nk pulun lg. InsyaAllah lps pantang ni nk start kumpul stok. tq ye

huda said...

norley...wahhhhhhh sudah jadi ibu ye kamu..mana lagi gambo baby yang lain..tengok sipi2 saja yang ni..