Kawan2 kite...!

Tuesday, October 4, 2011

Pengalaman Bersalin...Part 1



Alhamdulillah...Nad selamat menjalani tempoh pantang hampir sebulan. Masih ada separuh jalan lg. Nad nk jugak garap kn kenangan pengalaman melahirkan Qaira. Ini lebih bersifat peribadi dan utk tatapan sendiri nnt. Juga utk tatapan Qaira suatu hari nnt. hehehe

Nk cari mood karang ayat pengalaman bersalin ni bkn senang rupenyeee... hehee... Jom la layan cerita pengalaman Nad melahirkan Qaira Qaleesya ye.

6 sept 2011

Ingat lg x entry Nad yg ini? Btul2 sehari sebelum Qaira di lahirkan. Ptg 6 sept aritu Nad tetiba timbul mood utk menulis warkah utk anakanda. hehehe.... Qaira waktu tu masih didalam rahim plak mcm seolah2 memahami kehendak & suara hati Nad. Mcm bole bc plak warkah utk dia tu. Xsampai 24jam Nad publish n3 tu...dia dh nk kuar lihat dunia ni. heheee... Alhamdulillah, doa Nad di makbul kan Allah.

Nad balik dari ofis trus bersemangat nk kemas bilik atas (spt dlm entry ini). Tp sblm balik umah, Nad singgah mkn nasi kt umah mak. Entah knp rasa nk mkn nasi kt umah mak plak ptg tu. Lps dh kenyang trus balik rumah. Tggu En Hubby balik kje.....Nad dh xsaba nk mulakan operasi. Semangat yg agak luar biasa, Nad siap tlg En Hubby angkat tilam naik tangga lg....eh slh, Nad tlg tolak je. Lps je sesi mengemas...masing2 lapar. En Hubby suh Nad kol McD...ape lg....dua set double GCB la jawab nye. hehehe... Sambil tggu delivery, Nad & En Hubby tersandar dpn tv. Jam dah menunjuk ke angka 1130pm.

Lama nye nk masuk ke cerita bersalin ni. hehehe... saba2.. nad mmg xpandai sgt nk bercerita. So read the flow dlu ye. hehehe..

Smpai je delivery McD tu, Nad bangun cpt2 nk pg basuh tgn sblm mkn (mklum laaa perut dh berkeroncong). Waktu bangun nk ke dapur tu la Nad rasa perut tetiba cramp. Ntah knp terhenti sekejap langkah. Nad igt sbb lapar sgt & bby dlm perut xsaba nk mkn kot. Heheheee... tp dlm hati ni rasa lain mcm. Nad berani kn diri pg check kt toilet.

ALAMAK.... ada keluar tanda la. Lendir + sedikit darah. Terngiang2 lg suara nurse kt KK pg td (nmpk sgt pg tu br pg check up kt KK) ttg tanda2 utk deliver. Nad siap suh En Hubby bkk balik buku pink tu utk confirm kn note dari nurse tu. En Hubby trus call mak Nad &ty pendapat. Spt yg d jgka, mak suh siap2 utk pg check kt hosp. Nad masih tenang lg masa tu sbb xrasa sakit ape2 pn, cuma seriau. Ish, xkan nk kuar mlm ni kot, dh la pkol 12mlm ni. Tgk2 kt ruang tamu, En Hubby tgh pulun m'habiskan GCB double nye. Lapa btul suamiku ni...Nad habis kn beger dlm kereta je. Otw g amek mak kt umah dh setel beger tu dlm perut. hehehee..... bekalan tenaga kalo2 betul nk deliver mlm ni jgk. =p

Smpai d hospital, masih relax sbb xsakit. Layanan xberapa best sbb dh tgh mlm kot. So redha je la. Time nk kne seluk.......ye betul ianya SANGAT SAKIT.

Doc ckp : xde bukaan lgsung pon puan. mmg slalu ibu2 cpt panic, padahal xde ape pon. kena balik dlu dan tgk la nnt camne ye.
Nad balas : sy bkn sengaja dtg. sbb ada turun tanda, thats y i dtg check. lgpon this is my 1st bby, mst la cuak. aku jd emosi, sbb gaya doc pompuan tu mcm la aku terhegeh2 nk kaco dia mlm tu. ceeit!!

Last2 Nad atur langkah keluar. Tgk mak & En Hubby dgn relax nye mkn kacang + kismis kt ruangan menunggu. Ceh, Nad buat muke sbb bengang dgn doc & ditambah plk tgk muke En Hubby yg xpanic. OOooo...nk tunjuk calm laaa tu. Lps tggu laporan...hampir 30minit....kami be3 pon balik. Nad b'tegas nk balik tdo umah sndri sbb xrasa nk beranak lg. Lgpon jarak ke umah mak tu hanya sekangkang kera je. So xde la takut sgt. Jd mlm tu lps anta mak...jam dh menunjukkan pkol 1pagi....kami be2 balik umah. Xjadi tido bilik atas sbb naluri aku mengatakan klo tido bwh lebih selamat. Spt sia2 je la kami mengemas bilik tu.
En Hubby dh buat planning siap2 sblm tido.
Esok abg anta syg pg umah mak dlu ye sblm abg g kje. Syg siap2 baju ye. Risau syg duk umah sorg2.
Nad ikut je. Tp rupenya aturan Allah lebih cantik dan tersusun. Xsempat pon nk pg kje. hehehe

7 Sept 2011

Pkol 5 pagi :

Sakit perut secara tiba2. Smpai t'jaga dr tido laa. Mcm period pain....tp di tambah dgn lenguh pinggang yg teramat sgt. Nad cuba utk bertahan + Nad teringat pesan doc yg kerek yg Nad mungkin akan rasa sket contraction d sebab kn selukan dia tu. So, Nad pk mungkin contraction d sbb kn tu kot.

Dh setengah jam.....sakit semakin kuat. Nad dh xthn. Nad kejut En Hubby harus la, dan mintak dia buat solat hajat utk Nad. Mklum laaa, Nad dh turun tanda darah so mksudnya Nad le la perform solat. Conversation pagi2 tu lebih kurang mcm ni la :

Nad : Abg..bole tlg syg x? Dlm nada thn sakit okeh
Hubby : Ye syg. Tlg ape? Dlm nada ngantuk sbb tido lewat.
Nad : Abg tlg bangun solat sunat utk syg. Sakit sgt ni. abg mintak doa kalo sakit ni contraction sbb selukan tu...mntak laa stop cpt. Tp kalo sakit sbb nk beranak mintak laa permudah kn segalanya. Siap buat muke kesian lg. Walopon hubby masih pejam mata.
Hubby : Bole x abg buat kejap lg. Skali dgn solat subuh.
Hampeh tul....rasa nk nangis bila hubby jwb mcm tu. Dah laa cramp kt perut main mnjadi.
Nad : tolong... la abg. Syg xle solat ni. Syg yakin doa abg mujarab pagi2 ni.

Dia dgr suara Nad ubah nada sedih....terus dia bangun ambil wudu'.

Allah maha berkuasa...elok je hubby amek wudu' maka berkumandang la azan subuh. heheee.. So mkna nya Hubby bole solat subuh terus. Cpt2 Nad amek jam...kira jarak masa contraction. 10-15 minit berlaku. Still bole thn lg......

Tunggu Hubby solat subuh + solat hajat + ngaji surah Mariam. Nad masih dlm mood mengantuk + sakit. Hubby call mak Nad, Time tu dh pkol 7 pagi. Contraction makin kerap setiap 5minit.

Mcm mn perjalanan Nad ke hospital? Cabaran dan kemudahan yg Allah sedia kn?? Ikuti sambungan kisah pengalaman selepas ini. hehehehe....


3 comments:

.:Mrs. Engineer:. said...

suspen...hehe...anyway, congrates ye :)

fikaryna said...

nad..dah dpt bby qaira upenya..tahniah2..cpt smbg citer..hehehe..

slmt jd ibu mithali..nikmat tau bergelar seorg ibu ni..:)

Cikpuan rara said...

rasa dh mcm baca novel lak.hehehe