Kawan2 kite...!

Monday, October 17, 2011

Pengalaman Bersalin...Part 2

Sambungan......

Dh smpai kt umah mak...Nad tgk mak xsiap lg. Baru lps mandi. Hubby parking kete, kami be2 turun (xrasa nk rush2 ke hospital plak) & sempat borak2 dgn adik & kakak yg ada kt umah mak. Abah baru balik dari hantar alyaa (anak sedara) ke sekolah. Byk laaa plak soalan diorg tanya. Time contraction Nad mmg xckp pape laa...focus on breathing utk kurangkan sakit. Serius..cara pernafasan yg betul bole urangkan kesakitan time contracrion tu. Time ok tu Nad cube jwb la sket2. Byk En Hubby yg tlg jwb, bertindak cekap sbg jurucakap.

Nad bertegas nk pg PUSRAWI, memandangkan layanan semalam tu mmbekas dlm hati. hehehe... Tp memandangkan time 8pagi tu confirm jammed teruk gile kt jln ke sana + Hubby mcm yakin je yg ni bkn contraction nk deliver. So, Nad redha je la. Tmbahan plak sakit menggila...so Nad mls nk pk sangat. Terbayang2 jgk beribu RM diperlukan.

Sampai d hospital, mak pimpin Nad ke kaunter pendaftaran....En Hubby g park kereta. Bila contraction dtg...Nad rasa x terdaya nk melangkah. Terhenti sekejap menahan sakit contraction tu. D permudahkan Allah, ada seorg mak guard dtg sorong wheelchair minta Nad duduk n dia sorongkan, naik lift + masuk ke bilik pemeriksaan. Nad siap sedia utk d periksa, elok je Nad baring atas katil tu....rasa ada air hangat mengalir kt celah2 kaki. Alhamdulillah... Air ketuban pecah tiba saat nya, mujur xpecah dlm kereta @ kt tgh jln. huhuuhu.... seLamaT.

Nurse dtg check bukaan...Nad dh nerves sbb teringat semalam kena seluk dh. Tp kali ni xsakit langsung. Patut laaa....bukaan dh byk. Dengar nurse tu sebut : Fully, free membrane.
Xphm maksud ape, tp rasa2 mksudnya bukaan dh penuh. Dlm hati berserah je pada Allah. Teringat En Hubby & Mak yg tggu kt luar. Mcm mn nk bgtau kt diorg ni??? Dgn pantas dtg laa 4org nurse + doktor pelatih tolak katil Nad menuju ke labour room. Bila melintas depan ruangan menunggu, Nad nmpk muka En Hubby panic tgk wifey kena sorong atas katil. Nad rasa nk nangis (sebenar nye dh mengalir sket air mata..huhuhu), tmbahan plak tunggu dlm 5minit En Hubby xmasuk2 lg dlm labour room tu. Rupa nya...En Hubby turun plak g car park. Ambil beg baju2 bby kt kereta, dia xbawak siap2 td sbb x sangka nk deliver dh pg tu.

Nad tgk jam pkol 8.30 am. Contraction makin kerap. Bila doktor pakar yg check, kata nya bukaan masih 8cm. Blom fully open lg. Ya ALLAH, ada lg 2cm utk deliver. Tetiba rasa macam lama je lg. Nk nangis...tp perlu cool utk tahan sakit contraction. Nk minta induce pon xbole sbb bukaan dh 8cm, ape tah lg nk epi. Terpaksa laa menunggu.

Nad tanya doctor...mana hubby sy. Xsampai seminit hubby masuk labour room. Lega rasa dpt tgk muka dia. Sempat suap kn sy kurma + air zam2 yg telah di buat selusuh. Hubby baca kn doa d telinga Nad, time tu dh rasa nk meneran. Conversation Nad n doc :

Nad : Doc sy rasa nk meneran dh ni. Dh fully open ke? Nad ty dgn penuh berhemat, takut kne marah. hehehe
Doc : Blom lg puan. Kedudukan kepala bayi masih tggi. Baik plak doc ni jwb. Mst pelatih ni..
Nad : Tp sy dh rasa nk teran sgt dh ni. Mmg itu yg Nad rasa, bila contraction je rasa nk meneran. Xtau la kenapa.

Nad dibenarkan meneran slow2 smbil kaki kena melunjur. Takut bengkak plak bwh tu nnt. Tiba pkol 9.10am lebih kurang....Nad rasa sakit yg xtertahan. Doc check bukaan & Alhamdulillah dh fully. Segala nya berjalan dgn pantas. Dgn 5kali teran, Nad lahirkan Qaira ke dunia. Bila Qaira dh kluar, hilang rasa sakit menggila td. Doc kluar kn uri pon Nad xsedar. Tau2 dh setle n Qaira di letakkan atas bdn Nad. Mcm xpercaya sicomel yg selama ni menumbuk2 aktif dari dlm perut Nad....dh berada depan mata. Tangisan Qaira kuat, mcm suara ibu laa ye. hehehee...

En Hubby yg setia menemani jgk nmpk lega. Berkali2 ucapan terima kasih diberikan pd Nad. Berkali2 jgk dia mengusap & mengucup ubun2 Nad. Nad tgk dia pon berpeluh2 jgk. Sama2 meneran skali dgn Nad kot...hehehe.... Tp kehadiran dia byk mendorong Nad utk kuat. Lega rasa nya bila dh lahirkan buah cinta kami.

Selepas selesai smua nya, En Hubby ty sama ada Nad nk request bilik 2nd @ 1st class. D sbb kn keseronokan melahirkan Qaira & Nad rasa lega smua nya selesai dgn cpt, Nad xmau demand lebih2. Asal ada katil utk syg tido cukup laa abg. Itu ayat yg kuar dr mulut Nad. Alhamdulillah....Hubby dpt teman kn Nad mlm tu. Mklum laa....1st bby, mn la Nad berani nk urus sorang2. Nurses kt ward pon sgt baik. Siap tlg bedung kn Qaira + pujuk2 lg kalo Qaira meragam. Smua berjalan lancar & esoknya 8 sept, Nad dh bole discharge. So hepy...!

Betul kata org....sakit nk beranak ni lain dr yg lain. Walopon Nad hanya rasa sakit tu sekejap....tp cukup menginsafkan. Mcm mn la perasaan ibu2 yg menanggung sakit bersalin yg lama. Alhamdulillah...ALLAH permudah kn segala urusan. Terima Kasih x terhingga kepada semua yg telah mendoakan. Bersyukur ke hadrat Illahi, Nad d kelilingi oleh mereka2 yg menyayangi + sentiasa ambil berat pd diri Nad.

Nnt kalo ada kelapangan Nad akan update kisah berpatang ye. Almaklum laa... hujung minggu ni tamat laa tempoh berpantang Nad selama 44hari. Dpt laa Nad kluar berjalan2 dgn si kecil Qaira. En Hubby dh ada plan utk Nad, so look n see mn dia nk bwk kami jln2. hehehee....

Ok laaa... Nk bwk Qaira masuk bilik. Daaa

1 comment:

Cikpuan rara said...

fuhhhhhh habes dh baca.Alhamdulillah.kirim salam qaira.hhehehe