Kawan2 kite...!

Sunday, July 3, 2011

Survey2....BreastPump

Ello....lama menyepi.

Semakin hari semakin malas nk mengupdate blog ni. Adoi laa...jgn la anak dlm kandungan ni turun perangai mmy ye. hehehe.... Jd la spt daddy yg semakin hari semakin rajin & mmy pandai mengambil kesempatan. Ok2...beralih kpd tajuk asal n3 ni d tulis. Niat hati mmg nak share info2 dlm buku di bwh ni. Tp xbawak la plak.....



Nad beli time pg checkup kt PUSRAWI last week. Mak laa yg sibuk suh Nad beli, memandangkan Nad ni byk sgt ty pasal BF ibu berkerjaya. Buku ni mmg sgt berinfomatif & Nad duk ulang2 baca smpai nk tercabut laaa kulit dia. hehehe... Bole jgk d dapati scr online rasanya.

Lps baca buku tu, semangat Nad utk full BF anak semakin berkobar2. Rasa mcm Nad nk jd SUPERmom yg bole buat segalanya utk bby ni nnt. Hahahaa.... InsyaAllah. Tp takut (asyik takut jeee) jgk kalo2 x d izin kan oleh-NYA. So, lgkah permulaan Nad duk try la survey2 BP yg sesuai dgn kehendak, keperluan & kemampuan Nad. Masih dlm peringkat pemantauan & Nad hanya akan beli selepas kelahiran bby nnt....InsyaAllah. Nk tgk dlu keadaan susu, keadaan anak & kesihatan diri Nad. Xmau laa nnt berlaku pmbaziran @ penyesalan kalo beli awal2 ni. Tgk2 kalo tggu lama sket ada kluar jenama baru ke yg lebih best. Kan ke dh rugi. hehehe.....

Okies2...stop mmbebel. Sekarang jom kite usha2 BP yg ada dlm pasaran & berjaya tarik perhatian Nad.
1. Medela Swing


Positive comment dari ibu2 yg m'guna kn BP jenis ni.
Smua best la ttg BP ni. Xde dengar lg keburukan nye.
Tp....harga xbegitu mesra poket la. hehehe...
Nad mmg akan mengamalkan sistem belian MENANG mmbeli & MENANG memakai.
Bukan kedekut....tp berjimat utk masa depan.
=p


2. Medela Mini-E


Mula2 dh tekad dlm hati nk beli jenis ni je laa... Comel & mudah d bawa kemana2 jgk.
Bila survey2 & blogwalkinmg merata2....dpt la berita mengatakan yg BUNYI BISING Mini-E ni mcm mesin rumput kuatnya. Adoi...mau 1 ofis sedar Nad sedang giat memerah nnt.
Walopon kecomelan nye menambat hati, tp terpaksa d gugurkan dari senarai.
=(


3. Spectra 3


Sebelum ni xpenah lgsung nk survey BP jenis ni.
Nad sibuk tgk jenama MEDELA & AVENT je. Mentang2 laa jenis tu ramai yg promote. Until last week, Nad pg checkup bby (owh dh nmpk gender sket2 ye...nnt nad upadate next n3) kt hospital pusrawi baru la dikenal kn dgn brand ni. Mak Nad angkut pg ward bersalin (wad melur rasanya) & suruh Nad tanya sendiri dgn nurse2 n doc kt sana ttg BF ni. Nad smbang laa dgn SNurse kt sana. Diorg suggest kn pakai jenis ni. Bole double pumping lg & bunyi nye sgt senyap.
Harga berpatutan + mesra poket...hehehe...

Cuma kelemahan nye :

a) hanya bole pakai electric source, xbole guna bateri
-xpe laa kot, sbb Nad dh plan nk pump kt bilik sndri je. xde masalah electric source. xyah sibuk2 beli bateri plak kn.

b) berat la jgk berbanding Medela
- d sbb kn Nad drive sndiri, so mcm xde masalah nk angkut BP ni merata2. Nad hanya angkut pg ofis je laa kot. Tp kena sdia beg utk BP ni besar sket. Nad dh ada beg yg sesuai rasanya. Mcm xde masalah setakat ni. hehehe
=D


4. Spectra DEW

Lebih kurang sama mcm spectra 3. Cuma harga lebih mahal + lebih berat.
Ada 2kaler - pink & blue.
Suction maybe lg elok kot, sbb brand ni lg baru.


Begitu la sedikit sebyk review brand yg ada dlm kepala ni. Manual??? Xmau laa beli manual utk 1st bby. Berbaloi kalo beli elektrik BP, bole guna utk next2 bby jgk (hehe...InsyaAllah) kalo dijaga dgn baik.

P.S: smpat buat pembentangan bajet kt hubby td. Nmpknye tiada bantahan dan hubby sgt supportive utk Nad fully BF anak kami nnt. Cayo2...!

4 comments:

modusoperandi111209 said...

as.salam nad
fida pkai spectra 3.
mmg selesa lah ngan brand ni.

tp tu lh, besar. nak mengangkut sini sane payah =(

~~zaa~~ said...

dah tak lama tu nad..kena bersedia semuanya heheheh pray for u!

~YUN~ said...

nad kan kerja,mmg bgus amik yg letrik and double pumping,jimat masa..hehe~

ciNDerella stRikEr said...

fida - setakat ni tgh berkira2 jgk nk angkut BP tu nnt. xsesuai letak dlm handbag kn. hehehe

zaa - tu la. kejap je masa brlalu. dh masuk tri-3 pon. neves laaa

yun - takut sgt hangat2 taik ayam je nnt. last2 malas nk pump. huhuhuu... hope tidak laaa