Kawan2 kite...!

Monday, November 23, 2009

Balik Kampung

Sabtu yg lps Cik Nad jln2 g kenduri kt kedah dgn Abah n Mak. Cik Nad drive all d way dari kl ke kedah tau. Tp bila masuk jln kg, surrender laaa...bg kt abah sbb dia lebih arif. Sepanjang jln tu asyik hujan jeeee....takut jgk k bwk laju2.

abah ngan mak (Cik Nad jd boss skjp baring kt blkg...heeee)

Seronok juge skali skala dpt balik kg ni. Walopon hy 2mlm sj kt sana...tp dpt la jgk kitorg ziarah tok & tokwan d kg. Tujuan utama nk balik kg ni sbb kenduri adik ipar abg Cik Nad. Maklum laa...kenduri Cik Nad tggl lg 3bulan 20hari...so terpaksa la menuruti smua knduri yg dijemput supaya mereka nnt sudi nk dtg knduri Cik Nad pulok. heheeee.... xbole la ngelat mcm selalu. Ngee~~
Fiteri & Munirah (hubby nye tentera & wifey nye polis....haaa amek ko!!)

Disebabkn kami bertolak agak lwt ptg la jgk, so kami smpai kt alor setar dlm pkol 11pm (dan keadaan jln kt sana sgt laaaa lengang...kalo kt kl terang benderang lg). Xsampai hati ni kaco tok & tok wan mlm2 bute, so Cik Nad cdg kn kt parent utk stay dekat Sri Malaysia Alor Setar je. Tambahan pulak harga murah sbb abah Cik Nad retired army. Dpt la harga yg berbaloi-baloi utk famili room RM120 per nite include bfast utk 3 org. haaa....murah yg tersangat2. So kitorg stay la kt sana 2 mlm.

Mlm tu tdo xsedarkn diri sbb terlalu letih. Bgn awal 9am (awal dh tu kalo hari ahad) siap2 utk bfast dan terus gerak g umah tok & tokwan (ala2 surprise gtu). Mujur la diorg ada (tp tok&tokwan ni mmg slalu ada kt umah). Dua2 baru balik dari bendang, mengamuk dgn tikus2 yg berani mengerjakan pokok padi dirang. heheeee..... sronok gak dgr tok bebel kt tikus (yg sememangnye....tikus2 tu xphm pun). Rumah tok & tokwan ni mmg masih mengekalkan ciri2 asal. Mklum laaa rumah org lame.. heheheee
Kampungku

Kunun2 g umah tok & tokwan ni sbb nk ajak diorg skali g umah knduri, last tgh kitorg minum2 teh...ada sedar dtg sampai kn berita yg adik tokwan (tokngah) meninggal dunia pagi tu. Ape lg, melompat la kami masuk kete menuju ke umah arwah tokngah. Lps dh menziarahi keluarga arwah dan sedekah kn ape yg patut, kami berangkat pula ke tempat kenduri.

Kali ni Cik Nad plak yg kne drive sbb abah xberapa sihat. So berbekal kan panduan jln tok & tokwan...sampai la kami d Jelai, nm tmpt knduri En Fiteri & Isterinye. Huran gerimis lgsung x menggugat selera kami. Mana x nye...kt kg ni la bole mkn daging fresh rebus dgn air asam. Mmg terangkat laa rasanya. Kalo knduri Cik Nad nnt bole ke wat camtu ek? Abah ckp kalo nk wat kt kl 3ekor lembu pn xcukup. heheeee.....

Itu cerita serba sikt kt kg. Next entry nnt Cik Nad cite ttg sesuatu yg unik (ye laaa Cik Nad je rasa unik) yg Cik Nad rompak (ala2 manja gitew) dari umah tok. Ape?? tggu nnt la Cik Nad cite.. heheee... till then

Daaa


3 comments:

fikaryna79 said...

ohh..balik kg..x lalu tepen ker? hehe..x sbr tggu apa yg serpres sgt tuh..huhu..

Arysha Ismael said...

dah dtg kedah..xdtg umah aku..majuk la ngan ko~~umah aku buat korban jugak 1st day raya tau..

ciNDerella stRikEr said...

ryna : lalu je kt tepen. tanda IPOH yg dlm blog cik ryna pn Cik Nad nmpk. hahaaa... xsepres sgt pun. jus jakun kl masuk kmpung. huhuuu

kchah : aku pg sblm raye aritu. time raya aku di kl la. pg purpose utk knduri je....xsmpat nk singgah mana2. nnt time menjemput i singgah okies.