Kawan2 kite...!

Thursday, March 24, 2011

Alahan semasa mengandung

Perkara normal terjadi kpd smua bakal ibu. Tp ada juga bakal ibu yg cukup hebat utk terlepas dari alahan2 semasa mengandung. Ada juga yg mengalami alahan teruk sepanjang 9bulan tempoh kandungan. heheeehe.... macam2 ragam preggy.

Nad pon xterlepas dari pengalaman alahan tu. Teruk jgk kne buli dgn baby dlm rahim ni. Hehee... mlm2 je dia xmau bg mummy mkn..so ape yg di mkn pada jam 7pm ke atas akan dikeluarkan secara paksa (muntah tnpa henti selagi xkosong perut) sehingga hilang tenaga nk tgk tv. Mlm2 je dh start penin melampau sekiranya xtido2 lg pada jam 10pm. So, jam 9pm je dh kelam kabut cari minyak cap kapak. Kalo sebelum ni mummy nye tdo harum berbau losyen, skrg baby dh buli suh mummy nye tido berbau kan minyak cap kapak. Nasib baik hubby xkomplen (kalo complain siap laaa...hehehe).

Kalo dulu Nad juz dengar je pengalaman kakak2 n adik ttg alahan time mengandung ni...sekarang Nad sendiri dh alami. Tp yg seronok nye selera makan Nad masih kekal lg dan bole dikatakan semakin bertambah2. heheehee... Ada je yg di ingin kan. Mula2 dulu asyik nak mkn ikan bakar + air asam + ulam2an. Lepas tu dah xteringin sangat....tp gila plak dengan pelam telur + kuah rojak. Lama tau cari pelam telur kt kl ni. Kalo dapat pelam muda tu beli bertimbun2, tp cepat je masak nye. Kalo dh xmasam xbest plak. Sampai pesan kt kwn2 opis, kalo ada jmpe mangga muda tlg belikan. Sampai pesan kt MIL la kalo2 ada kt Tepen. Last2 penuh peti ais dgn pelbagai jenis pelam dan Nad dh x kemaruk nk makan dh. Heheehee....

Terbaru...tiba2 suatu hari (seperti biasa) Nad akan balik umah mak utk lunch. Sampai je umah, xsmpat nak letak bag mak dh jerit2 dari dapur.

M: Dirah.....(panggilan mak laa tu) cube tgk mak beli ape kt dlm sink tu.
I : Ape (smbil2 menonong terus ke dapur)....tgk sink xde pe pun....
M: Tu kt sebelah tu. Mak dh basuh dlm tapis tu & sbb tu kne tutup.

Guess wut....? Mnjerit Nad tgk BUAH KUNDANG tu dalam penapis. Mmg awal2 dlu Nad teringin mkn buah tu. Tp xtau nama....so ckp la kt mak, teringin la mkn buah kecik2 kaler kuning mcm pelam tp lebik2 masam. Mak buat derk je xmau bgtau nama buah tu. Kalo tau nama dh bole suh org cari kn. Ni nama buah pon xtau, kalo describe pjg2 kt kedai kang kelaka plak. At last dpt jgk...hehehe.... Sekilo Nad sorang je mkn, xbg chance org lain. Eh xla....ada je sebijik dua bagi siblings. Diorg xsuke sgt sbb masam. Tp anak buah Nad sorang tu suke gilew..mkn buah kundang tu depan pintu diam2 je. Sedap sangat kot bg dia. hehehehe... Xsempat plak nk snap pic dia mn buah tu, berselera smpai pak ngah dia pon teringin nk rasa. hehehee....

Eh Ok la, smbung cite nnt ek. Hubby Nad dh nk dekat smpai ni. Harini dia anta n amek Nad. Nk manje mengada sket. Hohohooo....

4 comments:

~Yun~ said...

nad,samela kte,mule2 suke ikan bakar,pas2 asik nk mkn rojak jee..tp yun rase nad mesti baby gurl,sbb suke bende masam2..hehe~

ciNDerella stRikEr said...

bnda masam2 ni bole elak kn muntah. sbb tu kne sntiasa ada stok. heheeehe... baby girl pon okies jgk...bole hias pinky2 kn. huhu..

~Yun~ said...

2la..baby gurl comel,baju cntik2 kan,geram tgkkkk...hehe

jihan musfirah musa said...

saya pon mengalami alahan jugak teruk mcm u hehehe...tapi dah okey masuk bulan ke 3...take care mommy-to-be..;)